Hedgefondsmanager Bill Ackman was er na de ongeregeldheden in Amsterdam na de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv helemaal klaar mee: de Amsterdamse beursnotering van Universal Music Group. Wat hem betreft moest die zo snel mogelijk geschrapt worden en het aandeel uitsluitend op de Amerikaanse markt verhandelen. Maar zoals vaak in het ondernemingsrecht, gaat het hier niet alleen om wat je wil, maar vooral om wat mogelijk is binnen de kaders van wet- en regelgeving.
Het idee lijkt simpel: Ackman is ervan overtuigd dat een exclusieve notering in de VS de waarde van UMG kan verhogen. Bovendien is Amsterdam volgens Ackman sinds die avond een vreselijke plek waar hij niks mee van doen wil hebben. Of zoals hij het zelf zei: “Door een jurisdictie te verlaten die er niet in slaagt haar toeristen en minderheidsgroepen te beschermen, combineren we zowel goede zakelijke als morele principes.”
Maar, voor het schrappen van een beursnotering, ofwel delisting, is meer dan een overtuigend of emotioneel verhaal nodig.
Meerderheid bepaalt
Voor een delisting in Amsterdam moet aan verschillende juridische en praktische vereisten worden voldaan, waarvan de belangrijkste is dat de aandeelhouders ermee instemmen. Ackman kan wel een delisting willen, maar hij bezit slechts 10% van de aandelen UMG via Pershing Square (waar hij slechts 20% van bezit). Een meerderheid van de aandeelhouders van UMG zal akkoord moeten gaan, en dat is niet vanzelfsprekend. Veel Europese aandeelhouders waarderen juist de toegang tot de Amsterdamse beurs.
Een eerder bedongen contractuele mogelijkheid voor een beursnotering in New York biedt hem wel gelegenheid om de handel in een deel van de aandelen te verplaatsen. Hij heeft, via het bedrijf Pershing Square, een recht genaamd IPO Registration Demand, voor het verkopen van zijn aandelen op de Amerikaanse beurs, mits deze tenminste een half miljard dollar opbrengen. Maar, dan is hij nog niet van de Nederlandse notering af. En bovendien wil hij meer dan alleen dat.
Hoofdkantoor verplaatsen
Het huidige hoofdkantoor moet volgens Ackman ook verplaatsen van Hilversum naar de VS. Maar ook bij een notering aan de Amerikaanse beurs is dit geen gegeven. Wederom heeft hij, als minderheidsaandeelhouder, zich te schikken naar de meerderheid. Daarbij is voor deze verhuizing ook de goedkeuring van het bestuur nodig. Goedkeuring die er, gezien hun reactie op dit ‘voorstel’ voorlopig niet gaat komen.
En dat dit allemaal niet (eenvoudig) mogelijk was had hij niet alleen kunnen weten, dat wist hij waarschijnlijk ook. Maar de kranten stonden er vol van, waarmee Bill (die gisteren overigens aangaf voor 100 miljoen eigen aandelen in te kopen, o.a. op de Amsterdamse beurs) zijn principiële punt heeft kunnen maken.