Het was een enorme miskoop, exemplarisch bijna voor Nederlandse bedrijven die naar de V.S. uitbreiden. Just Eat Takeaway (bekend van Thuisbezorgd.nl) kocht Grubhub op het toppunt van de pandemie, voor $7,3 miljard, om het 4 jaar later weer te verkopen voor $0,65 miljard. Waarvan ook nog eens 600 miljoen slechts de overname van schuld in het bedrijf behelst, en dus maar een ‘cash’ betaling van $50 miljoen overblijft voor Just Eat Takeaway.
Na het zuur....het zout
Zuur dus, voor de Nederlandse maaltijdbezorger en de aandeelhouders. Maar de verkoop gaat mogelijk óók nog gepaard met een wel heel zout toetje, door onduidelijkheden in het ‘recept’ van de obligatie-uitgifte uit 2021. Obligatiehouders zien in de recente verkoop van GrubHub namelijk een zogeheten “𝘤𝘦𝘴𝘴𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘣𝘶𝘴𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴”, in de obligatievoorwaarden uitgelegd als: ”𝘵𝘩𝘦 𝘪𝘴𝘴𝘶𝘦𝘳 𝘰𝘳 𝘢𝘯𝘺 𝘔𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘚𝘶𝘣𝘴𝘪𝘥𝘪𝘢𝘳𝘺 𝘤𝘦𝘢𝘴𝘦𝘴 (𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘳𝘦𝘢𝘵𝘦𝘯𝘴 𝘵𝘰 𝘤𝘦𝘢𝘴𝘦) 𝘵𝘰 𝘤𝘢𝘳𝘳𝘺 𝘰𝘯 𝘢𝘭𝘭 𝘰𝘳 𝘢 𝘴𝘶𝘣𝘴𝘵𝘢𝘯𝘵𝘪𝘢𝘭 𝘱𝘢𝘳𝘵 𝘰𝘧 𝘪𝘵𝘴 𝘣𝘶𝘴𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴.”
Bij dit soort overeenkomsten is het gebruikelijk dat er bepalingen zijn opgenomen waarin staat dat de lening direct terugbetaald moet worden, bijvoorbeeld in geval van faillissement of dat bepaalde activa niet verkocht mag worden. Het is wél essentieel dat deze bepalingen strikt geformuleerd worden. Want in dit geval rijst de vraag: wat is ‘het stopzetten van activiteiten’ precies? Dat is immers geen juridisch gekwalificeerde term.
Het is daarbij maar de vraag of de verkoop van een dochter daaronder valt aangezien de activiteiten bij die dochter nog steeds doorgaan, maar dan bij een andere aandeelhouder. Het recept is dus onduidelijk en open voor interpretatie en dat is precies wat je niet wil. Zeker hier niet.
Meer dan $250 miljoen
Want de betrokken obligatiehouders vertegenwoordigen in deze casus meer dan 50% van de obligaties die in 2028 aflopen (500 miljoen). Als $50 miljoen cash uit de deal moet worden aangewend om vervolgens meer dan $250 miljoen cash aan vervroegde aflossing te betalen, wordt de maaltijd wel heel zout gegeten door Just Eat Takeaway. Temeer omdat de obligaties op 91 cent tot de dollar worden verhandeld, waardoor Just Eat Takeaway feitelijk ook nog eens 10% boven de marktwaarde moet aflossen. Dan zijn de rapen gaar voor de maaltijdbezorger (die zich dan nog wel op bijvoorbeeld redelijkheid/billijkheid kan beroepen als hiermee de continuïteit van het bedrijf in het geding komt).
De komende maanden moeten uitwijzen of Just Eat Takeaway op de fiets mag stappen om de >$250 miljoen snel aan de obligatiehouders te bezorgen of dat zij zelf juist het gelijk krijgt thuisbezorgd.